Mieszanki KRESTO – naturalny składnik wiosennych sałatek
Wiosna i lato to czas, w którym świeże, soczyste owoce i warzywa są ogólnodostępne – można je wygodnie kupić w marketach, na targowisku lub zerwać w przydomowym ogródku. Warto wykorzystać dary natury do komponowania lekkich, zdrowych i sycących sałatek. Idealnym dopełnieniem wiosennych dań są gotowe mieszanki ziaren od marki KRESTO.
Sałatki warzywne można przygotowywać zarówno w wersji wegańskiej, jak i z dodatkiem ulubionego mięsa czy owoców morza. Znakomicie smakują też sałatki bazujące na połączeniu owoców z warzywami oraz będące kombinacją różnych typów owoców. Niezależnie od preferowanego stylu diety, warto pamiętać o dodaniu ziaren, dostarczających organizmowi cenne składniki odżywcze.
Mieszanka KRESTO słonecznik – pestki dyni jest źródłem białka oraz ma wysoką zawartość błonnika, potasu, fosforu, magnezu i witaminy E. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Połączenie ziaren o delikatnym smaku sprawia, że mieszanka ta jest idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale też innych dań: wypieków, zup, dań mięsnych czy porannej owsianki.
Źródłem cennego białka i błonnika jest także KRESTO słonecznik – pestki dyni – orzeszki pinii. Kompozycja ta ma wysoką zawartość potasu, żelaza i magnezu. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a żelazo – w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Trzeci „must have” wiosennej diety stanowi KRESTO słonecznik – pestki dyni – siemię lniane – sezam. Smaczny miks 4 rodzajów ziaren nie tylko ma znakomity smak, ale też dobrze wpływa na samopoczucie dzięki wysokiej zawartości m.in. cynku, witaminy E i magnezu. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To mieszanka uniwersalna, którą można dodawać do słonych i słodkich sałatek, jogurtów, dań mięsnych, zup lub spożywać jako przekąskę w trakcie pieszych wędrówek czy innych aktywności na świeżym powietrzu.
Lekkie sałatki to znakomita odmiana po ciężkiej, zimowej diecie. Różnorodność warzyw i owoców umożliwia tworzenie nowych zestawień smakowych, dzięki czemu w kuchni nie gości nuda ani rutyna. Szybkość przygotowania posiłku sprawia, że oszczędza się dużo cennego czasu, który można spożytkować na aktywny wypoczynek w pięknych okolicznościach przyrody.
Fit sałatka z grillowanym indykiem – przepis
Składniki (2 porcje):
· 150 g miksu sałat
· 150–200 g polędwiczki z indyka
· 2 łyżki miksu ziaren KRESTO (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
· 1 łyżka kaparów
· 1 średnia marchewka
· 1/2 małej cebuli
· garść pomidorów koktajlowych
· 2 łyżki kiełków
· grzanki razowe
Marynata:
· 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
· 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
· 1 łyżka oleju Rapso
· 2–3 ząbki czosnku
· sól, pieprz
Wykonanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami i miksem ziaren KRESTO.