Trzy kroki do zdrowia twojego dziecka
Ciąża to czas, w którym powinnaś myśleć za dwoje. To, w jaki sposób się odżywiasz, może wpłynąć na prawidłowy rozwój twojego dziecka. Wykonując krok po kroku określone działania, łatwo i szybko osiągniesz cel, jakim jest zdrowie malucha. Zastanawiasz się, jak uzupełnić dietę najlepszymi i najbardziej wartościowymi składnikami odżywczymi potrzebnymi szczególnie w momencie, gdy jest was już dwoje? Przeczytaj i dowiedz się, co zrobić, by nie popełniać błędów i nie martwić się o przyszłość pociechy.
Krok 1. Czego szukać i w jakiej dawce?
Kwasy omega-3, w tym DHA, zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie może ich wytwarzać, dlatego powinniśmy je spożywać wraz z pokarmem lub suplementować. Szczególnie dotyczy to DHA, najbardziej deficytowego w diecie kwasu z grupy omega-3, którego dostarczenie w odpowiedniej ilości jest niezwykle ważne w czasie ciąży. Kwas ten jest transportowany przez łożysko do płodu w przeciwieństwie do jego prekursorów, czyli kwasów ALA i EPA. Dodatkowa suplementacja DHA u kobiety ciężarnej zwiększa stężenie tego składnika w krwi pępowinowej, podczas gdy w przypadku kwasów ALA i EPA taki efekt nie jest obserwowany.
Krok 2. Miej pewność – korzystaj ze wskazań ekspertów
Każda mama powinna wiedzieć i mieć pewność, w jaki sposób wspierać rozwój swojego jeszcze nienarodzonego dziecka. Takiej wiedzy dostarczają jej badania naukowe oraz rekomendacje ekspertów. W przypadku DHA z alg przez wiele lat sprawdzano jego działanie. W grupie niemowląt, których matki przyjmowały DHA od 18–22 tygodnia ciąży do porodu, zaobserwowano o 24% mniej przypadków jakichkolwiek objawów przeziębienia w wieku 1. miesiąca. Suplementacja DHA wpłynęła także na skrócenie czasu trwania choroby o 14% w wieku 3 miesięcy, gorączki o 20% i trudności w oddychaniu o 54% w wieku 6 miesięcy. Ponadto warto wiedzieć, że: „Aktualne badania naukowe, prowadzone przez środowiska medyczne w Stanach Zjednoczonych wskazują, że niedobór DHA prowadzi do słabszego rozwoju mózgu, a w konsekwencji funkcji poznawczych i gorszego zachowania u dzieci. Jego niedostateczna ilość może być przyczyną gorszej pamięci, zaburzeń zdolności czytania i zmian emocjonalnych” – stwierdził światowej sławy dr Carlos Lifschitz, pediatra i gastroenterolog dziecięcy z przeszło 40-letnim stażem. Wiesz już, jak ważne jest DHA dla ciebie i dziecka, wiesz też, jakie dawki powinnaś przyjmować w czasie ciąży zgodnie z Zaleceniami Ekspertów. Teraz pora na kolejny, najważniejszy ruch, czyli poznanie najlepszego źródła tego kwasu.
Krok 3. Znajdź najzdrowsze źródło
Niezwykle ważne, szczególnie dla mamy, jak i dziecka, jest zapewnienie ogranizmom DHA wysokiej jakości, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, dioksynami oraz innymi szkodliwymi dla zdrowia malucha substancjami toksycznymi. Wyjątkowo bezpiecznym, wolnym od zanieczyszczeń źródłem DHA są algi morskie. Takie DHA jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, matkom karmiącym, niemowlętom i dzieciom. Bezpieczeństwo stosowania DHA z alg potwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Potwierdzony w badaniach korzystny wpływ suplementacji DHA z alg na rozwój płodu i zdrowie niemowlęcia powoduje coraz częstsze jego zażywanie przez kobiety ciężarne. Nic dziwnego – jest to czysty, naturalny składnik, którego podawanie zapewni dziecku zdrowie już od pierwszego dnia życia. Pamiętaj także o dodatkowej suplementacji DHA, w dawce zalecanej przez Ekspertów i najlepszej dostępnej formie – z alg. DHA z alg przyjmuj także w okresie karmienia piersią, aby wzbogacać swój pokarm i przekazać dziecku ten cenny składnik. Jednak o prawidłowej diecie, zawierającej DHA z alg, nie możesz zapomnieć także podczas karmienia piersią, kiedy twoje mleko jest głównym pokarmem maluszka.
Dlaczego DHA jest ważny?
1. To najlepiej przebadany kwas z grupy omega-3. Podawany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego, mózgu i siatkówki oka dziecka.
2. Codzienna suplementacja już w czasie ciąży wzmacnia odporność dziecka, a także może zapobiec rozwojowi astmy czy alergii.
3. Zgodnie z polskimi zaleceniami kobieta spodziewająca się dziecka powinna przyjmować min. 200 mg DHA dziennie, jeśli spożywa mało ryb – 400-600 mg, a w przypadku ciąży o zwiększonym ryzyku przedwczesnego porodu, nawet 1000 mg DHA dziennie.
Agnieszka Pawłowska-Wypych, biotechnolog, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju firmy Sequoia www.sequoia.pl