Czas na nową normalność w żywieniu!
Temat mięsa na talerzu budzi sporo emocji zarówno po stronie zwolenników, jak i przeciwników jego spożywania. Jednak po obu stronach podnoszone są argumenty związane z jakością tego, co jemy oraz wpływem konserwantów na nasze zdrowie. Nie mniej ważne są kwestie dobrostanu zwierząt czy oddziaływania branży na środowisko. Czy istnieje złoty środek dla osób, które wybierają jedzenie mięsa? Takim rozwiązaniem mogą okazać się polskie ekologiczne hodowle, które dostarczają mięso w zrównoważony, przyjazny środowisku sposób.
Już co trzeci Polak deklaruje, że żywność ekologiczna gości w jego domu przynajmniej raz w miesiącu. Jednak ciągle wyzwaniem jest dostęp do ekologicznego mięsa. Zaledwie co dziesiąte gospodarstwo domowe ma do niego dostęp przynajmniej raz w tygodniu. – O ile kupno ekologicznych produktów z długim terminem przydatności do spożycia nie jest skomplikowane, o tyle zakup tych świeżych, stanowi już wyzwanie. Jeszcze w ubiegłym roku, deklarowaliśmy, że to właśnie ekologiczne świeże mięso jest najbardziej niedostępnym produktem. Wynika to z faktu, że świeże chłodzone mięso, bez konserwantów zaczyna się psuć nawet w ciągu 3-5 dni – mówi Damian Kopecki, którego start-up, Mięsna Paczka, rozwiązuje problem niedostępności ekologicznego mięsa na polskich stołach.
Czy jednak warto w ogóle kupować mięso z ekologicznych hodowli? – zdecydowanie tak! Jak wskazują niektóre badania, certyfikowane ekologiczne mięso, pochodzące z gospodarstw ekologicznych, może mieć wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, większą ilość witamin czy mikro i makroelementów. Jak zapewnia Damian Kopecki, mięso pochodzące z takich hodowli to swoisty powrót do natury. – Doskonale wiemy, że najzdrowszy produkt to taki z jak najkrótszym składem, a ja chciałem, aby mięso, które jem, na etykiecie miały tylko jeden składnik – mięso, podkreśla Kopecki. W ekologicznej produkcji chów odbywa się w sposób zrównoważony.
Zwierzęta mają zapewnioną odpowiednią przestrzeń i opiekę, nie są poddawane antybiotykoterapii. Rosną w swoim naturalnym tempie, bez hormonów wzrostu i chemii. Zrównoważona produkcja szanuje naturalne zasoby ziemi, dzięki czemu żywność ekologiczna jest po prostu lepsza dla nas i dla planety.
– Sięgając po żywność z unijnym certyfikatem, możemy być pewni jakości produktów, wynikającej ze stosowanych restrykcyjnych metod produkcji. Podmioty mogą nazywać oferowaną żywność jako ekologiczną, jeśli jest ona pod ścisłą i stałą kontrolą jednostek certyfikujących, badających każdy etap powstawania danego produktu. W tego typu żywności nie mogą występować pozostałości niedozwolonych środków ochrony roślin, GMO, czy antybiotyków – mówi Karol Andruk, dyrektor ds. certyfikacji w Centrum Jakości AgroEko.
Jak rozpoznać ekologiczne mięso i gdzie go szukać? Należy szukać produktów ze znakiem zielonego listka, którego kształt nadawany jest przez 12 unijnych gwiazdek. Warto przy tym pamiętać, że na terenie Unii Europejskiej produkty ekologiczne mogą mieć różnie nazywane. EKO, BIO czy Organic, to zwroty używane zamiennie. Najłatwiej i najwygodniej zamówić je kilkoma kliknięciami przez Internet. Dziś zakupy żywności online stały się nie tylko powszechne, ale i bezpieczne. Z pomocą Internetu możemy zamówić także najwyższej jakości mięso, w dowolne miejsce w Polsce. – Chęć dostarczania na polskie stoły świeżego ekologicznego mięsa, pochodzącego z hodowli rozmieszczonych w naszym kraju, była ciekawym wyzwaniem. Krótki termin ważności, skomplikowana logistyka, wydawały się nie do przeskoczenia – mówi Damian Kopecki, który postanowił zmierzyć się z tym wyzwaniem. Odpowiedzią na nie okazało się odpowiednie mrożenie mięsa ekologicznego w szczycie jego świeżości. Jak zapewnia twórca Mięsnej Paczki, w ten sposób mięso trafia do klientów w niezmienionej postaci, oferując najświeższe ekologiczne mięso, jakie jest tylko możliwe. Konstrukcja Paczki pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury dostawy do domu klienta. Paczka izolowana jest bawełną z recyklingu tak, aby nie stosować styropianu. Nawet taśma, którą zaklejono kartonowe pudełko, jest EKO.
Trend na bycie EKO na stałe zagościł na stołach Polaków, którzy coraz chętniej wracają do natury w swoich nawykach żywieniowych. Produkty z symbolem PL – EKO są powszechnie uważane za bezpieczne i budzące zaufanie, a przy tym oceniane jako wysokiej jakości i po prostu zdrowsze. Fakt, że coraz więcej Polaków kupuje ekologiczną, zdrową żywność, pokazuje jakie zmiany w stosunku do żywienia zachodzą w naszym społeczeństwie. Jemy coraz lepiej, zdrowiej ograniczając spożycie masowo produkowanego, taniego mięsa, na rzecz tego wysokiej jakości oraz nieprzetworzonego. Zmiany te stanowią nową normalność dla wszystkich tych, którzy dbają o siebie i o swoich bliskich.
Źródła:
- ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA W POLSCE Raport 2021
- ZRÓWNOWAŻONA ŻYWNOŚĆ W POLSCE
- Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M.: Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, Probl Hig Epidemiol; 2014. 95: 556-560
- Barański M, et.al, Effects of organic food consumption on human health; the jury is still out!, Food Nutr Res. 2017; 61