chlebek_dyniowo_cynamonowy_3

Chlebek dyniowo – cynamonowy

chlebek_dyniowo_cynamonowy_3

Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

Chlebek dyniowo – cynamonowy.

Fot. Rapso

Składniki (mała keksówka):

  • 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)

  • ½ szklanki oleju Rapso

  • 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 jajka L (temperatura pokojowa)

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.

  2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.

  3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.

  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.

  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.

  7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.

  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

————————————————————————————————————————————–

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl