zupka_koperkowa_5

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

2025-09-29

zupka_koperkowa_5
Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Gotowana na delikatnym bulionie, zachwyca prostotą i naturalnym aromatem świeżych ziół.

zupka_koperkowa_1
Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami. Fot. Mama i ja

Składniki na zupę:

• 1–2 porcje z uda kurczaka

• 1 litr wody Mama i ja

• 4-5 ziemniaków

• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

• 1 duży pęczek koperku

• 1 gałązka świeżego lubczyku

• Kilka ziaren ziela angielskiego

• 1 listek laurowy

• Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W garnku zagotuj wodę z udkami z kurczaka, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu około 15–20 minut.

2. Dodaj pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i połowę posiekanego koperku (razem z łodygami).

3. Dopraw solą i pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków (pod przykryciem). Pod koniec gotowania dodaj pozostały koperek i lane kluseczki.

Składniki na lane kluseczki:

• 1 jajko

• 4-5 łyżek mąki

• Sól

• 500 ml wody Mama i ja

Wykonanie:

1. Jajko wymieszaj w miseczce ze szczyptą soli. Dodaj mąkę i dalej mieszaj. Konsystencja powinna być gładka i dosyć gęsta, ale taka, aby „lała” się lekko z łyżki.

2. W garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Nabierz ciasto na łyżkę i delikatnie wlej do gotującej się wody. Po 2 minutach wyjmij kluseczki łyżką cedzakową i dodaj je do zupy.

Rada: można zrobić lane kluseczki bezpośrednio w gotującej się zupie.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 ltr – 2,49 zł

0,5 ltr sport cap – 1,99 zł

0,35 ltr – 1,59 zł

 

Współpraca reklamowa