Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Dania dla dzieci powinny być różnorodne i ciekawie podane. Dzięki bogactwu kolorów i kształtów na talerzu zachęcimy do poznawania nowych smaków nawet niejadka. Fantazyjnie podane podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią doskonale spełnią to zadanie, a przy okazji zasmakują również starszym domownikom.

Składniki (4 porcje)

Podpłomyki
• 150 g mąki pszennej + do podsypywania
• 125 ml gorącej wody Mama i ja
• 1/4 łyżeczki soli

Dodatki

• 1 średnia cukinia
• 2 awokado
• 2 pomidory
• 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy bądź oleju
• 1 łyżka masła klarowanego
• 4 jajka
• 2 serki typu oscypek
• sól, pieprz
• garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)

Podpłomyki – propozycja w sam raz na lunch lub kolację. Fot. Mama i ja

Wykonanie

1. Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
2. Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
3. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka.

Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.

Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł