Muffinki marchewkowo – orzechowe

Pyszne, szybkie oraz proste w przygotowaniu muffinki to propozycja dla każdego prawdziwego łasucha! W marchewkowo – orzechowej wersji, w towarzystwie aromatycznego cynamonu oraz skórki z pomarańczy, zachwycają doskonałym smakiem i kuszą apetycznym wyglądem.

Składniki (12 porcji):

200 g drobno startej marchewki
200 g tartych orzechów laskowych BackMit
4 jajka
50 g orzechów włoskich
100 g cukru
10 ml oleju
starta skórka z 1 pomarańczy
30 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 cukru waniliowego
szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
3. Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
4. Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do
połączenia składników.
6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
7. Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
8. Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Udekoruj tak jak lubisz – np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.