przepis_szparagi_2

Szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi oraz parmezanem

przepis_szparagi_2

Sezon na szparagi dobiega ku końcowi, dlatego też warto łapać chwile i dobre przepisy na ich wykorzystanie. My proponujemy danie w postaci prostej w przygotowaniu, lecz wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać je solo lub w przypadku większego apetytu, z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, ale delektować należy się powoli.

Składniki (2 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
  • 3 łyżki płatków migdałowych KRESTO
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
  • olej Rapso
  • sól

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.
  3. Odłam końcówki szparagów.
  4. Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.
  5. Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.
  6. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.

Szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi
oraz parmezanem Fot. KRESTO