zupa_botwinkowa_vog_przepis_4

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką

zupa_botwinkowa_vog_przepis_4

Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulą.

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 1,2 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
  • śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny

  • 4 jajka
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • olej Rapso

Wykonanie

  1. Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
  2. Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków – gotuj 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
  4. Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
  5. Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem
    i octem dla smaku.
  6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
  7. Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem

    Fot. Rapso