Minął roczek – jakie są potrzeby żywieniowe Juniora?
Brzuszek po 1. urodzinach nadal jest bardzo wrażliwy i delikatny, a jego potrzeby żywieniowe wciąż są inne niż osób dorosłych. Maluch podczas intensywnego rozwoju potrzebuje więcej niektórych składników odżywczych. Jakie elementy diety są ważne dla kształtowania i prawidłowego funkcjonowania brzuszka dziecka?
- Brzuszek dojrzewa już od poczęcia i przez pierwsze lata życia.
- Roczne dziecko to nie mały dorosły – jego dieta nadal powinna się różnić od menu rodziców.
- Maluch potrzebuje więcej niektórych składników pokarmowych niż dorośli, np. u 80% maluchów stwierdzono dietę niedoborową w witaminę D i wapń, a ponad połowa polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa za mało błonnika pokarmowego[1].
- Mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne są nadal bardzo ważnym składnikiem diety i pomagają pokryć zapotrzebowanie na istotne składniki.
Zbilansowana dieta przyczynia się do prawidłowej pracy brzuszka
1000 pierwszych dni życia dziecka, liczonych od poczęcia przez pierwsze lata życia, to okres intensywnego rozwoju. W tym czasie dojrzewa jego brzuszek, od którego m.in. zależy harmonijny rozwój całego organizmu i dobre samopoczucie. Odpowiednio skomponowana dieta Juniora dostarcza składniki, których najczęściej brakuje w diecie, a tym samym wspiera prawidłowy rozwój i daje maluchowi energię do poznawania świata. Choć jadłospis dziecka po 1. urodzinach jest już urozmaicony, to mleko i produkty mleczne wciąż powinny stanowić jego podstawę. Bardzo istotne jest podawanie Juniorowi odpowiedniej ilości produktów odpowiedniej jakości. W zbilansowanej diecie małego dziecka po 1. roku życia zaleca się podawanie 2 porcji mleka, w tym mleka modyfikowanego, i 1 porcji produktów mlecznych dziennie[2].
Składniki niezbędne dla rozwoju maluszka
Prawidłowa praca układu pokarmowego ma bardzo duży wpływ na rozwój i dobre samopoczucie Juniora – w jelicie zlokalizowane jest 95% serotoniny[3], hormonu szczęścia! W brzuszku zachodzą także ważne procesy trawienia pokarmów oraz wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, a od ich przebiegu zależy rozwój i funkcjonowanie pozostałych narządów i układów w organizmie dziecka. Dojrzewający organizm potrzebuje więcej niektórych składników pokarmowych niż dorośli, takich jak:
- witamina D – która wpływa na prawidłowy rozwój kości i zębów,
- błonnik – to włókno roślinne, które nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym,
- wapń – którego aż 99% znajduje się w tkance kostnej; jest najistotniejszym składnikiem mineralnym tkanki kości i zębów[4],
- żelazo – niezbędne dla rozwoju poznawczego, m.in. koncentracji, jest również potrzebne w procesie tworzenia hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Mleka modyfikowane typu Junior pomagają pokryć zapotrzebowanie na składniki istotne w diecie małego dziecka. Bebiko Junior 3 NutriFlor+ wspiera rozwój brzuszka po 1. roku życia. Zawiera m.in. wapń i witaminę D dla mocnych kości, żelazo dla rozwoju poznawczego i kwas alfa-linolenowy dla prawidłowego rozwoju mózgu*.
Czy wiesz, że…
dziecko potrzebuje od 4 do 8[5],[6] razy więcej składników pokarmowych (na kg masy ciała) – żelaza, wapnia, witaminy D – niż osoba dorosła? |
* Bebiko Junior 3 NutriFlor+, tak jak inne mleka modyfikowane, zawiera wapń, żelazo, witaminę D i kwas alfa-linolenowy (omega 3).
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] Raport „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”, Weker, Barańska, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2011.
[2] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Warszawa 2013.
[3] Cukrowska B. Znaczenie programowania mikrobiotycznego w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13:808-818.
[4] Cukrowska B. Znaczenie programowania mikrobiotycznego w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13:808-818.
[5] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Jarosz M. (red.), Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
[6] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Źródło zdjęcia: Chroma Stock