Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ją w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!
Składniki (3 strucle):
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 14 g suszonych drożdży
• 5 żółtek z jajek L
• 60 g masła
• 50 g cukru
• 200 ml ciepłego mleka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 400 g maku mielonego BackMit
• 400 ml mleka
• 5 białek z jajek L
• 150 g rodzynek
• 150 g orzechów włoskich KRESTO
• 4 łyżki miodu
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• otarta skórka z 1 pomarańczy
• kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Na polewę:
• sok z 1/2 cytryny
• około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
• 1,5 łyżki serka Mascarpone
Wykonanie:
1. Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź.
2. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
3. Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.
5. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
6. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
8. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto.