Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki oleju Rapso
(w temperaturze pokojowej) - 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 op. drożdży (7 g)
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka z 1 średniej cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g śliwek
- garść orzechów brazylijskich KRESTO
- garść płatków migdałowych KRESTO
- 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
- cukier puder
- masło lub olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
- Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
- Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
- Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
- Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
zdj. kresto