Wegański deser a’la snickers

weganski_deser_ala_snickers_1

Długie, jesienne wieczory sprzyjają chwilom kulinarnej rozpusty, dlatego warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów na przekąski, które nie tylko będą smaczne, ale również pełnowartościowe. My proponujemy wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Składniki (4 porcje):

  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 0,7 litra wody Mama i ja
  • 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • około 1 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
  • 2-3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie:

  • Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
  • Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
  • Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Leave a Reply