Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi

tiramisu_1

Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO

  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)

  • 500 g mascarpone (schłodzonego)

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)

  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)

  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy

  • 5 kropli olejku migdałowego

  • 5 kropli olejku waniliowego

  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Wykonanie:

1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.

2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.

3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.

4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.

5. Wierzch deseru posyp truskawkami.

6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

Fot. KRESTO

—————————————————————————————————————————————————-

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Rate this post

Leave a Reply