Lody waniliowe z polewą jagodową

Lato upływa pod znakiem wakacji, pięknej pogody i oczywiście lodów! Pyszne, naturalne i domowe lody waniliowe z polewą na bazie świeżych sezonowych owoców to idealny deser dla całej rodziny!

lody_z_polewa_2

Składniki:

Lody waniliowe z polewą jagodową. Fot. Mama i ja

Lody waniliowe:

  • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego

  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%

  • laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy

Polewa jagodowa:

  • 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)

  • 100 ml wody Mama i ja

  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)

Wykonanie:

  1. W dużej misie ubij śmietanę.

  2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).

  3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.

  5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Rate this post

Leave a Reply