Człowiek dorosły powinien zjadać dwie porcje mleka dziennie, tymczasem przedszkolak aż cztery. Paradoks? Niekoniecznie. Duże zapotrzebowanie dzieci na składniki odżywcze zawarte w mleku wynika bowiem przede wszystkim z faktu, że są one w okresie dynamicznego wzrostu.
Wprowadzenie do codziennej diety człowieka dorosłego dwóch porcji mleka nie wydaje się problemem. Dorosła osoba spożywać powinna bowiem 5 posiłków dziennie oraz wypijać około 2 litrów wody. Wprowadzenie do tak szerokiego jadłospisu produktów mlecznych nie powinno sprawiać trudności. Nieco inaczej jest z dziećmi, które mniej jedzą, a jednak mają większe zapotrzebowanie na mleko. Podpowiadamy, jak można skomponować przykładowe posiłki, aby sprostać temu zadaniu.
Mleko alternatywą dla wody
Człowiek nie jest w stanie żyć bez wody. Właśnie dlatego tak często podkreśla się konieczność nawadniania organizmu. Rzadko mówi się jednak o tym, że nie musi być ono przyjmowane w swojej najprostszej postaci. Właściwości nawadniające mają także soki czy zupy.
I tutaj do głosu dochodzi również mleko. Składa się ono w końcu w około 87,5% z wody, a więc doskonale nada się jako sposób na nawodnienie organizmu. Można więc zamienić szklankę herbaty, soku czy nawet wody (od czasu do czasu) właśnie na mleko. Wystarczą dwie szklanki i mamy już połowę sukcesu. A w razie czego można przygotować coś, co dzieci wprost uwielbiają – płatki z mlekiem!
Produkty mleczne
We wspomniane na wstępie cztery porcje mleka wchodzą również tzw. produkty mleczne. Są to m.in. jogurt naturalny, kefir, maślanka, sery żółte, sery białe czy serki topione. Jak widać wybór jest niezwykle różnorodny oraz pozwala na komponowanie urozmaiconych smakowo potraw. Wystarczy chociażby codzienne posiłki uzupełnić o przekąskę w postaci jogurtu naturalnego z orzechami oraz kanapki z twarożkiem, pomidorem i szczypiorkiem na kolację. I tak zapewniamy kolejne dwie porcje mleka!
Warto pamiętać, że poszczególne proporcje produktów mlecznych możemy dostosować w zależności od potrzeb. Gdy chcemy zapewnić dziecku więcej wapnia, wystarczy dołożyć do kanapki dwa plasterki sera żółtego. W przypadku chęci wsparcia odporności oraz wzbogacenia flory bakteryjnej jelit – np. po przebyciu antybiotykoterapii – warto podać dziecku kefir lub jogurt naturalny.
Dieta wspierająca rozwój i zdrowie
Dieta komponowana w oparciu o dostarczanie przedszkolakowi czterech porcji mleka dziennie, pozwoli dostarczyć dziecku ogromnej ilości witamin, białka oraz wielu innych niezbędnych wartości odżywczych, które zapewnią rozwój i zdrowie małemu organizmowi. Przyjemny smak samego mleka, jak i bogactwo produktów mlecznych sprawiają, że nie jest to zadanie trudne. Wystarczy tylko odpowiednio sporządzony jadłospis i konsekwencja. A zdecydowanie warto – w końcu dzieci są najważniejsze!
Dzieciaki Mleczaki to projekt edukacyjno-informacyjny skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym oraz ich opiekunów, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.