Na stronie abcdobrejmamy.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Rozszerzenie diety niemowlaka metodą BLW – dlaczego warto?

mama_i_ja_aranz

W życiu każdego niemowlęcia nadchodzi taki moment, gdy zaczyna być gotowe na nowe smaki, a rodzice powinni rozpocząć proces rozszerzania jego diety. Jednym ze sposobów wprowadzania stałych pokarmów do jadłospisu dziecka jest metoda BLW. Zgodnie z jej zasadami maluch podejmuje próby samodzielnego jedzenia sięgając po wyłożone na talerzyku czy w miseczce produkty. Karolina Możdżeń, magister psychodietetyki i dietetyki klinicznej, ekspert marki Mama i ja, wody źródlanej dedykowanej dzieciom i kobietom w ciąży, udziela w tym zakresie kilku rad.

Wykształcenie u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych to jedno z najważniejszych wyzwań, stojących przed rodzicami. Kolorowa, zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze dieta bezpośrednio przekłada się przecież na zdrowie i kondycję malucha, dlatego działania w tym kierunku warto podjąć możliwie szybko – na etapie wprowadzania niemowlęciu pokarmów stałych. Przez pierwszych kilka miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki lub modyfikowanym. Rozszerzanie diety standardowo zaczyna się po szóstym miesiącu, jednak, wprowadzanie pociechy w świat nowych smaków należy skonsultować z lekarzem, mówi Karolina Możdżeń, magister psychodietetyki i dietetyki klinicznej, ekspert marki Mama i ja. Proces rozszerzenia diety można przeprowadzać na kilka różnych sposobów, jednak od kilku lat coraz większą popularność zdobywa metoda BLW, tłumaczona po polsku jako „Bobas Lubi Wybór”. Zakłada ona pominięcie etapu papek i karmienia łyżeczką w zamian za podawanie dziecku pokrojonego czy rozdrobnionego pokarmu, który może samodzielnie wkładać do buzi. Maluch ma wtedy wybór, ile i czego zjada, dzięki czemu uczy się samoregulacji apetytu i sytości. Ponadto nie rozwija negatywnych skojarzeń, związanych z procesem jedzenia, które mogą się wykształcić z powodu karmienia na siłę, wyjaśnia ekspertka marki Mama i ja. Rozszerzenie diety metodą BLW pozwala dziecku poznawać nowe smaki w naturalny sposób, prezentując produkty w ich prawdziwej postaci i minimalnie przetworzonej formie. Zamiast jednolitych papek maluch widzi różne kształty warzyw czy owoców, może ich dotknąć i sprawdzić ich konsystencję, dzięki czemu łączy smak jedzenia z jego wyglądem. Takie skojarzenia sprawiają natomiast, że w późniejszym czasie dziecko będzie chętniej sięgało po zdrowe rzeczy, bo nie będą one stanowiły dla niego czegoś nowego czy nieznanego.

Metoda BLW – kiedy i jak zacząć ją stosować?

Rozszerzanie diety metodą BLW niesie ze sobą olbrzymie korzyści i jest polecane przez wielu specjalistów z zakresu żywienia najmłodszych. Od czego jednak zacząć swoją przygodę z takim sposobem wprowadzania nowych pokarmów i jak robić to najlepiej? Dietę BLW wprowadza się zazwyczaj około 6-7 miesiąca życia, jednak dokładny moment jej rozpoczęcia zależy od indywidualnego tempa rozwoju dziecka. Ważne jest bowiem, by maluch potrafił samodzielnie, stabilnie siedzieć w krzesełku, bo wtedy można mieć pewność, że pociecha bezpiecznie poradzi sobie z jedzeniem, mówi Karolina Możdżeń, ekspertka marki Mama i ja. Mając na względzie bezpieczeństwo dziecka, należy również zadbać, by produkty były odpowiednio podane. Wieloletnie obserwacje pokazują, że ryzyko zakrztuszenia się w przypadku metody BLW jest naprawdę niewielkie, jednak warto tak przygotowywać jedzenie, aby nawet to minimum wyeliminować, a dodatkowo ułatwić maluchowi wzięcie do rączki pojedynczych cząstek jedzenia. Rozszerzając dietę sposobem BLW dobrze jest podawać dziecku miękkie, rozpadające się w buzi produkty, jak kawałki banana czy gruszki, rozgniecione borówki, pokrojoną w słupki gotowaną marchewkę, różyczki brokułu czy ugotowaną na gęsto i pokrojoną w kostki kaszę. Dobrze sprawdzają się także wszelkiego rodzaju placuszki i omlety, natomiast zabronione są bardzo twarde produkty, pokarmy zawierające duże ilości soli i cukru czy wysoko przetworzone. Parówki, kiełbaski, smażone mięso, ciasto i cukierki nie powinny pojawiać się w jadłospisie dzieci, wyjaśnia specjalistka od psychodietetyki i dietetyki klinicznej. Kiedy dziecko ukończy 6 miesięcy i zacznie poznawać stałe pokarmy, należy również zacząć dodatkowo podawać mu wodę. Nie można jednak dawać maluchowi wód smakowych z dodatkiem cukru, słodzonych soków i innych napojów, ale niegazowaną, niskozmineralizowaną wodę źródlaną, na przykład Mama i ja. Pamiętajmy, że dziecko uczy się przede wszystkim obserwując dorosłych, więc dbajmy również o własne dobre nawyki. Rodzice także powinni pić przede wszystkim wodę oraz jeść zdrowe, różnorodne i jak najmniej przetworzone posiłki. Najlepiej wspólnie, przy jednym stole, celebrując spędzany razem czas, dodaje ekspertka Karolina Możdżeń.

Metoda BLW to sprawdzony sposób na rozszerzanie diety małego dziecka, a jednocześnie sprytny plan na wykształcenie u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Warto jednak pamiętać, że na początku całego procesu może się zdarzyć, że większość jedzenia nie trafi do brzuszka maleństwa, ale na podłogę, ubranko i krzesełko. Takie eksperymenty są naturalne i nie warto ich ograniczać. Nie trzeba też się obawiać, że dziecko będzie z tego powodu niedożywione. Dietę dziecka rozszerza się stopniowo, jednocześnie wciąż karmiąc je piersią lub mlekiem modyfikowanym, więc nawet w sytuacji, gdy maluch zje tylko odrobinę nowych produktów to i tak jego organizm będzie otrzymywał niezbędną porcję składników odżywczych.

Woda źródlana Mama i jamama_i_ja_2020_1500ml_niegazowana_rozowa

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Karolina Możdżeńkarolina_mozdzen

Karolina Możdżeń – mgr psychodietetyki i dietetyki klinicznej. Interesuje się wpływem żywienia oraz stylu życia na nasze emocje, pamięć i uwagę, czyli szeroko pojętym działaniem mózgu już od momentu rozwoju prenatalnego. Celem zawodowym ekspertki jest edukowanie możliwie największej ilości osób z zakresu odpowiedzialnego żywienia. W tym rodziców, dbających o zdrowy rozwój swoich pociech.

Leave a Reply