Prawidłowe wzorce żywieniowe – czyli zdrowa dieta od najmłodszych lat

01_09_mama_i_ja_1500ml

W prawidłowym rozwoju dziecka ważną rolę odgrywa zbilansowana dieta. Jedzenie to nie tylko smak i wartości odżywcze – to także zdrowe nawyki, które warto kształtować już od najmłodszych lat. Jak dbać o zdrowie pociech podpowiada Karolina Możdżeń – magister psychodietetyki i dietetyki klinicznej oraz ekspertka marki Mama i ja.

Kształtowanie zdrowych nawyków warto zacząć już od momentu rozszerzania diety maluszka. Wprowadzanie pokarmów powinno odbywać się stopniowo, by dać dziecku czas na spokojne zapoznanie się z nowymi pozycjami w diecie.

Należy najpierw podawać warzywa, a dopiero potem owoce. Umożliwi to dziecku przyzwyczajanie się do nowych smaków, podkreśla Karolina Możdżeń. I dodaje: Jeśli dziecko nie chce jeść jakiegoś produktu, nie należy wywierać presji, lecz podejść metodycznie, ponownie kładąc dany przysmak na talerzu. Maluch będzie miał okazję spokojnie poznać danie i stopniowo je zaakceptować.

Zdrowy sposób na apetyt

Podobnie jak osoby dorosłe, dzieci również „jedzą oczami” i zwracają uwagę na atrakcyjność wizualną potraw. Dlatego posiłki dla najmłodszych powinny być kolorowe i ciekawe, jak np. kanapki z warzywami ułożonymi w kształcie uśmiechu, samochodzika czy zwierzątka.

Ważne też, by traktować jedzenie w sposób naturalny, bez wprowadzania systemu kar i nagród. Nie należy obiecywać lodów, cukierków ani innych przekąsek w zamian za zjedzenie posiłku – podobnie jak nie można dziecka straszyć, że nie dostanie swojej ulubionej potrawy.

Zdrową zachętą do jedzenia jest aktywny udział dziecka w przygotowywaniu posiłku. Wystarczy dostawić krzesełko do blatu, usadzić malucha i dać mu proste zadanie, jak krojenie miękkiego owocu plastikowym nożykiem, mówi Karolina Możdżeń.

Dopełnieniem diety dziecka powinna być naturalna, niegazowana woda źródlana, jak na przykład certyfikowana woda Mama i ja, która jest niskosodowa i niskozmineralizowana. Można podawać do picia samą wodę lub wykorzystać ją do zaparzenia ziołowej herbatki. Ważne, by herbatek nie słodzić, ponieważ dzieci nie znają smaku cukru, zanim nie zostaną do niego przyzwyczajone przez dorosłych, zwraca uwagę Karolina Możdżeń.

Zdrowe wzorce odżywiania wynosi się z domu

Dzieci są doskonałymi obserwatorami i często, zamiast stosować się do wskazówek dorosłych, naśladują ich zachowanie. Dlatego ważna jest spójność pomiędzy tym, co rodzice komunikują, a tym, w jaki sposób funkcjonują na co dzień. Kształtowaniu prawidłowych nawyków sprzyja wspólne jedzenie potraw przy stole, rezygnacja z dań typu fast-food i niepodjadanie między posiłkami. Dziecko powinno wiedzieć też o tym, że są stałe pory posiłków, a po umyciu ząbków na noc nie należy jeść ani pić słodkich napojów. Warto też wspólnie z dzieckiem czytać książeczki edukacyjne temat zdrowia, warzyw i owoców.

Przy kształtowaniu nawyków liczy się cierpliwość. Dziecko nie jest w stanie podjąć odpowiedzialnej decyzji żywieniowej, ponieważ decyduje o tym kora przedczołowa, która kształtuje się do 21 roku życia. Tłuszcze trans i cukier zaburzają prawidłowy rozwój tej części mózgu, dlatego tak ważne jest zdrowe żywienie od najmłodszych lat, podkreśla Karolina Możdżeń.

Zrównoważona dieta sprawia, że dziecięcy organizm może prawidłowo się rozwijać, a wczesne wdrożenie zdrowych nawyków pomaga skutecznie zapobiegać nadwadze i otyłości.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Karolina Możdżeń 01_09_karolina_mozdzen

Karolina Możdżeń – mgr psychodietetyki i dietetyki klinicznej. Interesuje się wpływem żywienia oraz stylu życia na nasze emocje, pamięć i uwagę, czyli szeroko pojętym działaniem mózgu już od momentu rozwoju prenatalnego. Celem zawodowym ekspertki jest edukowanie możliwie największej ilości osób z zakresu odpowiedzialnego żywienia. W tym rodziców, dbających o zdrowy rozwój swoich pociech.

Rate this post

Leave a Reply