Na stronie abcdobrejmamy.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Miód Manuka – MGO czy UMF?

miody

Miody Manuka znane są ze swoich wyjątkowych właściwości. Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów miodów Manuka. Czym różnią się te oznaczone symbolem MGO od miodów na których widnieje znaczek UMF lub Active +? Warto wiedzieć, który miód wybrać, zanim zdecydujemy się na zakup.

Kupując miód Manuka chcemy mieć pewność, że produkt, który wybieramy jest wysokiej jakości. Nie wszystkie dostępne na sklepowych półkach miody są takie same. Podstawowym czynnikiem, który różni miody jest sposób ich znakowania. Symbole MGO, UMF czy inne oznaczenia określają bowiem sposób badania miodu, a tym samym informują nas o sile jego działania. Co to oznacza? Różni producenci wykorzystują różne techniki badania właściwości miodu Manuka. Niektóre z nich są bardziej wiarygodne od pozostałych. Kupując miód warto wiedzieć, który symbol jest najbardziej wiarygodny.

Źródłem wyjątkowych właściwości miodu Manuka jest składnik o nazwie methylglyoxal, który został odkryty w 2006 roku przez niemieckiego profesora Thomasa Henle. Prof. Henle odkrył też, że im większej jest stężenie tej substancji w miodzie, tym mocniejsze jest jego działanie. Na tej podstawie opracował on sposób badania miodów określany symbolem MGO™, który polega na pomiarze stężenia methylglyoxalu w miodzie. Metoda ta uchodzi za najbardziej wiarygodny dla konsumentów sposób badania miodu Manuka, ponieważ testy MGO wykazują wysoką powtarzalność oraz skalę błędu utrzymującą się na poziomie 2%.

Zanim odkryto methylglyoxal, naukowcy nie wiedzieli jaka substancja jest źródłem wyjątkowych właściwości miodu Manuka. Wiadomym było jedynie, że musi to być substancja inna niż nadtlenek wodoru. Najpopularniejszą metodą badania miodów Manuka była wtedy stworzona przez prof. Petera Molana metoda UMF (Unique Manuka Factor). Mierzyła ona efekty działania miodu Manuka, po zneutralizowaniu nadtlenku wodoru. Wadą tego sposób pomiaru właściwości miodu Manuka była stosunkowo wysoka skala błędu, wynosząca około 25%. Metoda UMF jest jednak wciąż stosowana przez wielu producentów, choć jej dokładność jest niższa niż w przypadku MGO™.

Oryginalne miody manuka przed opuszczeniem fabryki otrzymują certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami. Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie.

www.miodymanuka.pl

Leave a Reply