Jak czytać etykiety produktów przeznaczonych dla dzieci?
Czytanie etykiet znajdujących się na produktach jest bardzo ważne przy podejmowaniu przez konsumenta świadomych decyzji. Kupując produkty spożywcze, zawsze należy zwracać uwagę na ich skład, dodatki czy wartość energetyczną. W szczególności gdy decydujemy się na zakup gotowych dań dla naszych maluchów.
Czytanie etykiet znajdujących się na produktach jest bardzo ważne przy podejmowaniu przez konsumenta świadomych decyzji. Kupując produkty spożywcze, zawsze należy zwracać uwagę na ich skład, dodatki czy wartość energetyczną. W szczególności gdy decydujemy się na zakup gotowych dań dla naszych maluchów.
Prawo polskie i europejskie zobowiązuje producentów do podania na etykiecie takich informacji, jak: nazwa, termin przydatności do spożycia, waga lub objętość, skład, zawartość składników odżywczych, dane producenta i warunki przechowywania.
Jak jednak wykorzystać podane przez producenta informacje? Jak wybrać ten najlepszy dla dziecka produkt? Oto kilka wskazówek.
Informacje dodatkowe:
Produkt bezglutenowy
Informacja o zawartość glutenu w produkcie spożywczym jest bardzo ważna przede wszystkim dla rodziców dzieci, które chorują na celiakię lub mają alergię na gluten. Na ten składnik należy również uważać podczas wprowadzania go do diety dziecka. Należy pamiętać o odpowiednich ilościach glutenu przypadających na dany okres życia dziecka. Na opakowaniach zazwyczaj widnieje informacja o obecności glutenu w produkcie lub jego braku (w tym przypadku na etykietach umieszczany jest charakterystyczny znak – przekreślony kłos).
Produkt dla alergików
Jeżeli na etykiecie jest podana taka informacja, oznacza to, że produkt spożywczy został wytworzony ze składników o małej alergenności, z wykluczeniem najczęstszych alergenów, czyli glutenu, składników pochodzenia mlecznego. Jednak zawsze należy pamiętać o przeczytaniu składu produktu. Być może zawiera on inne substancje, na które uczulone jest dziecko.
Działanie na stolec
Niektóre firmy wytwarzające produkty dla dzieci umieszczają na swoich etykietach informację, że dany wyrób rozluźnia i normalizuje stolec. Jest to przydatna informacja dla rodziców dzieci często cierpiących na zaparcia.
Produkt ekologiczny
To określenie jest ściśle regulowane przez przepisy Unii Europejskiej. Można się nim posługiwać tylko w odniesieniu do specjalnych metod produkcji żywności, zgodnych z wysokimi normami dotyczącymi ochrony środowiska i chowu zwierząt. Zalecane jest, żeby produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci były wytwarzane ze składników ekologicznych. Jednak samo słowo „bio” czy „eko” nie jest wystarczające, aby stwierdzić, że dany produkt jest ekologiczny. Wymagane jest podanie nazwy i numeru upoważnionej jednostki certyfikującej, a także nazwy i adresu producenta. Jeżeli takie informacje są umieszczone na etykiecie, możemy mieć pewność, że dany produkt jest otrzymany ze składników ekologicznych.
***
Tekst: Adrianna Frelich, dietetyk, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA, www.instytutsanvita.pl