Odżywienie przyszłej mamy jest niezwykle ważne zarówno dla zdrowia jej malucha, jak i dla niej samej. Dlatego, aby dziecko dobrze się rozwijało, a ty żebyś nie przytyła za dużo, konieczna jest zbilansowana dieta.
I trymestr
W pierwszym okresie ciąży kobieta szczególnie powinna zwracać uwagę na to, aby pomimo pojawiających się mdłości nie rezygnować z posiłków. Zarówno dziecko, jak i przyszła mama ma zdecydowanie zwiększone zapotrzebowanie na większość składników
odżywczych. Jednocześnie w pierwszych 3 miesiącach ciąży nie zwiększa się zapotrzebowanie na energię. Wszystko to sprawia, że dieta kobiety w tym czasie powinna być bardziej skondensowana w minerały i witaminy.
II trymestr
Od drugiego trymestru ciąży powinnyśmy jeść o 300 kcal więcej każdego dnia w stosunku do wcześniejszego zapotrzebowania. Nie wolno jednak przesadzić z zachciankami – pamiętajmy, że norma na przytycie podczas całej ciąży to około 13 kg. Środek ciąży to okres, w którym kobieta czuje się najlepiej. Wykorzystajmy to na umiarkowaną aktywność fizyczną, dzięki której ciało będzie bardziej sprężyste i łatwiej będzie Ci urodzić. Jeśli będzie dokuczać Ci zgaga pamiętaj o tym, aby jeść często małe porcje. Dbaj także o to, aby zaraz po posiłku (szczególnie płynnym) nie kłaść się do łóżka.
III trymestr
Ostatnim miesiącom ciąży często towarzyszą zaparcia. Dlatego też komponując swój jadłospis pamiętaj o produktach bogatych w błonnik pokarmowy (np. warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego ziarna) oraz o dużej ilości płynów (najlepiej woda mineralna, łagodne zioła np. rumianek, koper włoski, melisa). Wszystko to spowoduje, że poczujesz się dużo lepiej i lżej. Mogą dokuczać Ci także opuchnięcia nóg. Dlatego też warto ograniczyć spożycie soli i produktów z dużą zawartością sodu.
Podczas całej ciąży bezwzględnie unikaj alkoholu, surowego mięsa (np. sushi), surowych jaj i mleka „prosto od krowy”, serków pleśniowych oraz wszystkich produktów, które budzą Twoje wątpliwości co do świeżości i jakości. Staraj się nie przesadzać z łakociami – wybieraj za to świeże soczyste owoce. Jeśli masz możliwość wybieraj produkty pochodzenia ekologicznego.
***
Ewa Ceborska, specjalista dietetyk, www.food-diet.pl