Ciąża to okres, kiedy wszyscy dietetycy zachęcają, aby przyszła mama nie jadła za dwóch, ale zadbała o dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów dla dwóch.
WITAMINY
A jak Wit. A, reguluje wiele procesów tworzenia komórek, ma wpływ na rozwój wzroku, skóry, błon śluzowych, wzrostu chrząstek i kości.
B jak Wit. z grupy B- B1,B2,B6,B12 odgrywają bardzo ważną rolę dla prawidłowego rozwoju płodu, niedobór niektórych z nich może być przyczyną anemii.
C jak Wit. C czyli kwas askorbinowy, pomaga w prawidłowym wchłanianiu przez organizm żelaza, odgrywa ważną rolę w procesach wzrostu kości.
D jak Wit. D pomaga w przyswajaniu wapnia przez organizm oraz ma wpływ na prawidłowy rozwój kości rozwijającego się dziecka.
E jak Wit. E czuwa nad prawidłowym funkcjonowaniem komórek, naczyń krwionośnych oraz prawidłowym przebiegiem ciąży.
K jak Kwas foliowy, w diecie przyszłej mamy jest niezbędny, ponieważ pozwala uniknąć wad wrodzonych układu nerwowego czy rozszczepu kręgosłupa. Źródło kwasu foliowego: fasola, wątroba, szpinak, sałata, bób, zielony groszek, kalafior, drożdże, kiełki zbóż, żółtko jaja. Alkohol oraz palenie papierosów obniża przyswajanie kwasu foliowego przez organizm.
MINERAŁY
J jak Jod. Niedobór jodu w ciąży może być przyczyną poważnych zaburzeń w rozwoju umysłowym dziecka, a nawet przedwczesnego porodu. Źródło jodu: ryby, mleko i nabiał, sól jodowana.
W jak Wapń. Pierwiastek obniża ciśnienie oraz reguluje krzepliwość krwi przyszłej mamy, chroni ją przed ryzykiem zatrucia ciążowego, dla dziecka jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Niedobór wapnia dziecko uzupełnia poprzez wypłukiwanie go z organizmu mamy, czego skutkiem może być próchnica oraz wystąpienie osteoporozy. Źródło wapnia: mleko, produkty mleczne, orzechy.
Witamina D pomaga lepiej wchłaniać wapń przez organizm.
Lekarz prowadzący powinien podjąć decyzję czy istnieje potrzeba dodatkowej suplementacji diety w trakcie trwania ciąży.
C jak Cynk. Niedobór cynku zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wad rozwojowych u noworodków. Źródło cynku: mięso, podroby, ser żółty, kasza gryczana, pestki dyni, soja, groch, orzechy.
M jak Magnez. Niedobór tego pierwiastka w organizmie może wywołać m. in. wypadanie włosów oraz ogólne zmęczenie.
U przyszłej mamy może spowodować przedwczesny poród lub urodzenie dziecka o zbyt małej masie urodzeniowej. Źródło magnezu: kasze gruboziarniste, rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy, banany, kakao.
Ż jak Żelazo, niedobór żelaza może spowodować groźną dla płodu niedokrwistość czyli anemię, dlatego w codziennej diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć produktów bogatych w ten pierwiastek. Źródło żelaza: wątroba wieprzowa, wołowa, z kurczaka oraz żółtko jaj, ryby, natka pietruszki, warzywa zielone i strączkowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, otręby, płatki kukurydziane, kakao. Witamina C pomaga lepiej wchłaniać żelazo przez organizm.
W trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: C, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Źródłem witamin są: oleje roślinne, mleko, produkty mleczne, masło, żółtko jaj, zielone warzywa liściaste, marchew, owoce karotenowe.
***
Tekst: Ewa Ceborska, specjalista dietetyk, www.food-diet.pl